zonbescherming

Het belang van een goede zonbescherming

Waarom moet ik een zonbescherming gebruiken?

Als huidspecialist krijgen wij vaak de vraag; Waarom moet ik een zonbescherming gebruiken? Maar ook vragen over UV-stralen.
In deze blog leggen wij graag uit wat UV-stralen zijn en wat het belang is van een goede zonbescherming.

De mens heeft de zon nodig en de mens houdt van de zon. Ze bevordert de vorming van lichaamseigen gelukshormonen, de endorfinen, en is initiator van vitamine D. Binnen enkele minuten kunnen UVA- en UVB-stralen de huid echter ook onherstelbare schade berokkenen. Dermatologen stellen unaniem vast dat twee derde van de huidkankerziekten toe te schrijven is aan verkeerde omgang met de zon.

Elke cel wordt gestuurd door een DNA, deze bevat ons gehele erfmateriaal. Het is voor de cel haast onmogelijk zich geheel tegen de zon te beschermen want UV-stralen dringen diep in de huid door en zetten veranderingen in het DNA in werking. Tot op bepaalde hoogte kunnen huideigen repairmechanismen de beschadigingen repareren.

Bevinden wij ons echter midden in de zomer of op vakantie dan is de capaciteit van de huideigen repair- mechanismen te gering. Beschadigingen blijven achter en worden bij de volgende celdeling doorgegeven. Dit zijn de voorboden voor de typische ouderdomsvlekken, de huidveroudering en in het ergste geval huidkanker.

 Wat is het verschil tussen UVA en UVB?

Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UVA en voor zo’n 5% uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid. UVA-stralen hebben een lagen golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UVB-stralen veroorzaken DNA schade en zonverbranding en daarom staat de B ook wel voor Burning.

Welke soorten UV-Filters zijn er?

UV-Filters kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters kunnen door de huid worden geabsorbeerd, ze trekken in de huid. Producten met een fysische filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen.

UVA- en UVB-filters reduceren de in de huid doordringende UV-straling. Geheel afweren kunnen ze deze echter niet. Een UVA filter inactiveert vrije radicalen en beschermt op deze manier tegen vroegtijdige huidveroudering. De UVB filter zorgt er voor dat onze huid niet verbrand.

Wel is het belangrijk om de zonbeschermingsproducten in voldoende hoeveelheid voor het zonnen aan te brengen. De aangegeven SPF wordt door een te geringe gebruikshoeveelheid gereduceerd. Zorg er ook voor dat je de intensieve middagzon vermijdt. Breng je product meerdere keren aan om de lichtbescherming te handhaven, vooral bij transpireren, na het zwemmen of afdrogen. Baby’s en kleine kinderen moeten optimaal beschermt worden tegen directe straling van de zon en zorg voor beschermende kleding en zonbeschermingsmiddel met een SPF hoger dan 30.

zonbescherming

 

4 Veelgemaakte denkfouten

DENKFOUT 1
SPF 20 + SPF 30 = SPF 50
Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermt bent tegen UV-stralen. SPF 20 + SPF 30 = SPF 30, GEEN SPF 50!!

DENKFOUT 2
Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen 
Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog; zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UV-B stralen door glas kunnen worden geabsorbeerd, komt 50% van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UVA-bescherming niet overbodig.

DENKFOUT 3
Een SPF beschermt tegen UVA en UVB
Een SPF beschermt alleen tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor een goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering) Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd. De NIMUE en PCA SKIN  zonproducten behoren tot de breedspectrum zonbescherming.

DENKFOUT 4
Als je verbrandt bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème.
Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend aftersun product met verkoelende ingrediënten zoals de NIMUE After Sun Hydrator.

Blijf ondanks gebruik van een zonbescherming niet te lang in de zon.

Wilt u veilig van de zon kunnen genieten? Kom voor meer informatie in ons instituut.

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK