Voeding bij acne

Over voeding bij acne is in de literatuur niet veel terug te vinden. Toch zijn er sterke aanwijzingen dat bepaalde stoffen bij sommige personen de acne kunnen verergeren. Voeding kan de hormoonbalans verstoren waardoor acne ontstaat of verergert.

De te hoge werking van de talgklier ontstaat door:

  • Toename van de aanmaak van het mannelijk hormoon
  • Verhoging van de aanmaak van hormonen bij vrouwen tijdens de menstruatie
  • Verandering van de hormoonspiegels van oestrogeen tijdens de menopauze. Dit zorgt er namelijk voor dat de verhouding tussen de mannelijke en vrouwelijke hormonen verandert.

Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Stress
  • Genetische invloed
  • Insuline en Insuline-Like Growth Factor (IGF-1)

Insuline en Insuline Growth Factor (IGF-1)

voeding bij acneDe juiste voeding bij acne is zeker belangrijk! Voeding kan de hormoonbalans verstoren waardoor acne onstaat of verergert. IGF-1 is een groeihormoon dat helaas veel voorkomt. Vooral in vlees uit de bio-industrie en zeker altijd in zuivelproducten. Dit omdat koemelk ervoor gemaakt is om een koe in 6 maanden te laten groeien van 30 naar bijvoorbeeld 300 kilo. Daarbij zitten pubers in een groeispurt en hebben ze sowieso een hoog gehalte van IGF-1 in het bloed. Onderzoek wijst op een sterk verband tussen concentratie IGF-1 en acne.

Overmatige consumptie van snelle suikers kan daarbij ook zorgen voor insulinepieken en insulineresistentie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel snoepen, fastfood eten en zoete drankjes drinken.

Genetisch

Acne is geen genetische aandoening. Toch kunnen er wel in de familielijn genetische factoren zijn. Dit kan er tevens voor zorgen dat er meerdere personen in een familie last hebben van acne.

Algemeen advies over voeding bij acne

De hedendaagse leefstijl stimuleert ontstekingsreactie onder meer door:

  • verkeerde voeding
  • veel intoleranties
  • stress
  • blootstelling aan oxidanten

Insulineresistentie, IGF-1, androgene en chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol bij acne.
Vermijd daarom:

  • suiker en voeding met veel suikers
  • voeding die allergische reactie kunnen oproepen zoals gluten en caseïne
  • melkproducten (deze zitten vol IGF-1)
  • stress

Voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van de ernst van de acne zijn bijvoorbeeld:

  • Vitamine A; vermindert de werking van de talgklier. Komt vooral voor in vlees, vis en eieren. Provitamine A in worteltjes, broccoli etc.
  • Vitamine D; versterkt het immuunsysteem
  • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld:voeding bij acne
    • Blauwe bessen
    • Omega 3 vetzuren zoals chiazaad, walnoten, vette vis, algen
    • Rauwe cacao
    • Vitamine A,C en E zoals broccoli, spinazie, boerenkool, paddenstoelen
    • Pompoenpitten
    • Avocado en olijfolie
    • Groene thee
  • Havermout; kalmeert de huid

Verminderen van de talgproductie kan tevens door het verbeteren van de hormoonbalans:

  • Vermijd snelle suikers en voeding met hoge glycemische index
  • Geen voeding die een allergische reactie kan oproepen (gluten, caseïne en E-nummers)
  • Neem geen melkproducten
  • Niet biologisch vlees doordat het een chemische groeihormoon bevat
  • Stressbeperking

Wilt u meer weten over de behandeling van Acne? Maak dan vrijblijvend een afspraak voor een intake.
Samen met u gaan we dan kijken wat we voor uw huid kunnen betekenen.

 

© 2023 SKINFIX / WEBSITE DOOR STORIES TO STAY / TEKSTEN DOOR BEAUTY CLICK