Rosacea

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus.
Het betekend letterlijk “rood als een roos”.
De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “Acne Rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft.
Het komt op latere leeftijd voor, meestal tussen de 30 en 50 jaar en met name bij vrouwen.

Hoe ontstaat Rosacea?

De oorzaak van Rosacea is niet bekend. Er bestaan veel theorieën over het ontstaan. Een theorie zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes.

Ook zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, èèn van de microbewoners van onze huid de “Demodex”-mijten, die normaal geen problemen geven, plotseling in grote aantallen aanwezig zijn zodanig de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden. Bij een reeds bestaande rosacea zijn een aantal factoren bekend die de afwijking via nog onbekende wijze nog kan doen verergeren.

De belangrijkste hiervan zijn:

  • Voedingsmiddelen en alcohol
  • Geneesmiddelen
  • Temperatuur en klimaat
  • Overgevoeligheid
  • Stress
  • Hormonen

Hoe ziet rosacea eruit?

Men ziet roodheid van de wangen en neus, het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien. Bij ernstige vormen zien we ook rode bultjes en rode, gelige puistjes. Kenmerkend is dat er geen mee-eters worden gezien, zoals bij acne wel het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat bij eczeem is te zien. Zwelling van het gelaat kan in licht mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn. Behalve de cosmetisch storende afwijkingen kunnen de plekken ook branderig aanvoelen.

Wat kunnen wij doen aan rosacea?

De kunst is om de huid te vernieuwen en te genezen, zonder dat de schadelijke elementen (bacteriën, Demodexmijt) zich ook vernieuwen.
Hiervoor is Vitamine A een geschikte werkstof. De Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
Kort samengevat zijn dus de meest ideale behandelingen peelings die de mijt doden en de huid vernieuwen, waardoor de huid gerepareerd wordt en ook de eitjes worden verwijderd.
Voor thuisgebruik is een verzorging  noodzakelijk met een milde Vitamine A erin, die geschikt is om iedere dag te gebruiken. Daarnaast zijn collageen- activerende werkstoffen wenselijk. Deze maken de huid minder transparant en zullen de roodheid tegengaan.
Met de behandelingen van pH Formula, Dr. K Dermal Health Care of NIMUE kunnen wij de rosacea prima onder controle krijgen.

Meer weten over de behandeling van rosacea?

0

Start typing and press Enter to search

JOIN THE SKINFIX FAMILY!

FAMILY MEMBERS HEBBEN
EEN STREEPJE VOOR.
PROFITEER DAAROM ALS EERSTE VAN ONZE AANBIEDINGEN, NIEUWTJES EN DE
LAATSTE BEAUTY TIPS & TRICKS