Wat is botox?

 In Huidproblemen, Huidverbetering, Huidverzorging, Laatste nieuws

Botox

Botox is een natuurlijke stof gemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox heeft een tijdelijke ontspannende werking op de spieren. Botox kan ingezet worden voor verschillende behandelingen;

 • botoxFronsrimpel (tussen de wenkbrauwen)
 • Voorhoofdsrimpels
 • Kraaienpootjes
 • Kuiltjes in de kin
 • Lijntjes rondom de neus
 • Afhangende mondhoeken
 • Overmatig transpireren in de oksels
 • Migraine
 • Tandenknarsen

Botox, wat doet het precies?

Botox is een merknaam voor Botuline Toxine. Botuline Toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox heeft als geneesmiddel twee effecten:

 1. Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen. Dit eiwit wordt in uiterst kleine hoeveelheden en sterk verdund, geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor de lijntjes die ontstaan bij mimiek. (bijvoorbeeld fronslijnen en kraaienpootjes). Na enkele maanden herstelt de spieractiviteit volledig.
 2. Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.

Hoe werkt een botox behandeling?

Behandeling van rimpels
Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het willekeurig of onwillekeurig aanspannen van spiertjes vlak onder de huid.

Botuline Toxine blokkeert het ‘aanspansignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de spiertjes in de huid. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) worden aangespannen. Het duurt ongeveer 1-2 weken totdat u maximaal effect heeft.

Behandeling voor anti-transpiratie
Botox blokkeert de werking van zenuwen die zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren. De meest uitgevoerde behandelingen is de anti-transpiratie behandeling van beide oksels. Eventueel kunnen ook handen of voeten behandeld worden. Nadat de arts de prikplaatsen heeft afgetekend krijgt u een aantal prikjes per oksel. U heeft de eerste keer 4-6 maanden plezier van een Botox anti-transpiratie behandeling. Het effect van een vervolgbehandeling houdt 6-12 maanden aan.

Het is belangrijk dat uw oksels zijn geschoren zodat de arts de prikplaatsen netjes kan aftekenen. De arts zal 12-18 prikjes per oksel zetten. De prikjes worden over het algemeen niet als pijnlijk ervaren al verschilt de pijnervaring per individu. Er is geen verdovingscrème nodig.

Behandeling van migraine
Over het ontstaan van migraine/spierspanningshoofdpijn is nog steeds niet heel veel bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Doordat botox de spieren in de frons ontspant, wordt een factor in het ontstaansmechanisme  uitgeschakeld, waardoor de migraine/hoofdpijn in de meeste gevallen vermindert. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat er gestopt kan worden met medicatie die door huisarts of specialist is voorgeschreven. Een leuke bijkomstigheid is dat indien u een rimpel heeft in de frons, deze ook zal verminderen. Ongeveer 40% van de migrainepatiënten heeft baat bij een botoxbehandeling.

Behandeling tegen tandenknarsen

Tandenknarsen tijdens het slapen kan een reeks van klachten geven. Vanzelfsprekend ontstaat hierdoor een verhoogde slijtage van de tanden (met name van het glazuur), maar ook pijnklachten ter hoogte van het kaakgewricht komen veel voor of hoofdpijn als gevolg van overmatige aanspanning van de kauwspieren.

Met behulp van botox kan de spierspanning gedoseerd verlaagd worden, waarmee een vermindering van de klachten kan worden bereikt. De arts zal samen met u bepalen waar de injecties gegeven worden.

Risico’s en bijwerkingen van Botox

Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Omdat dit middel onder de geneesmiddelenwet valt, is er jarenlang onderzoek gedaan naar effectiviteit, bijwerkingen, complicaties etc., voordat het op de markt is toegelaten. Ook op lange termijn is dit middel veilig, gezien het al meer dan dertig jaar gebruikt wordt en er tot op heden nog geen nadelige effecten geregistreerd zijn. Bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden na een behandeling zijn: enige roodheid in het behandelde gebied, een kleine bloeduitstorting en wat lichte zwelling. Deze behandeling wordt met recht een ‘lunchtime treatment’ genoemd omdat je eigenlijk niet ziet dat je behandeld bent.

Botox

Dokter Maarten Façee Schaeffer

Wij werken samen met cosmetisch arts Dokter Maarten Façee Schaeffer (BIG: 09915127801), een zeer gerenomeerd arts van KNAP Clinic uit Amsterdam.

Maarten kijkt samen met u naar uw wensen en geeft aan wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Tijdens een gratis consult zal hij u duidelijke uitleg geven over de verschillende fillers- en botox behandelingen.

Wilt u een gratis en vrijblijvend consult? Neem dan gerust contact met ons op!

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

JOIN THE SKINFIX FAMILY!

FAMILY MEMBERS HEBBEN
EEN STREEPJE VOOR.
PROFITEER DAAROM ALS EERSTE VAN ONZE AANBIEDINGEN, NIEUWTJES EN DE
LAATSTE BEAUTY TIPS & TRICKS

Beschermingsfactorpigment behandelen